Υλικά
- 300γ Συρόν
- 2 κουτ σούπας αγελαδινό βούτυρο
- 300γ γιαούρτι στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Πάπρικα
- Αλάτι
Τα σιρόν είναι προψημένα ζυμαρικά. Τα προψημένα ζυμαρικά, όπως τα φύλλα περέκ, το υβριστον και τα σιρόν σε συνδυασμό με αγελαδινό βούτυρο και γαλακτοκομικά (γιαούρτι, πασκιταν κ. α) είναι η επιτομή της ποντιακής διατροφής! Γρήγορα γεύματα, πλήρη από άποψη συνδυασμού θρεπτικών συστατικών και κυρίως νόστιμα!
Εαν έχουμε προμηθευτεί τα σιρόν η ετοιμασία τους είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Πως όμως παρασκευάζονται αρχικά τα σιρόν; Η αυθεντική συνταγή για την παρασκευή του σιρόν θελει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο το ζυμάρι ανοιγεται σε φύλλο και ψήνεται στην πυροστιά στο τζάκι. Στην συνεχεια, αφου τους δωθει το τελικό τους σχήμα το δεύτερο στάδιο είναι να ψηθούν σε ξυλόφουρνο. Ενώ αποτελούνται από σκέτο αλεύρι και νερό, αποκτούν την ιδιαίτερη γεύση τους από το ψήσιμο στη φυσική φωτιά!
Η @greekmamachef προμηθεύτηκε τα σιρόν μας και ετοίμασε ποντιακή λιχουδιά για μια ακόμη φορά. Ακολουθούν οι εικόνες που μας έστειλε!
Εκτέλεση
Αραδιάζουμε τα σιρόν σε ένα βαθύ πιατο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βραστό νερό αλατισμένο, ώσπου να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε με προσοχή. Τα σιρόν απορροφούν το νερό και διπλασιάζονται σε όγκο.
Κατόπιν, τα περιχύνουμε με το μισό βούτυρο, το οποίο προηγουμένως έχουμε λιώσει.
Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και λίγο αλάτι και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα σιρόν. Από πάνω περιχύνουμε το υπόλοιπο λυωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.