20191211 132246

Υλικά

  • 6 Φύλλα Περέκ
  • Αγελαδινό βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • Γέμιση: Ελαιόλαδο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 300γρ σπανάκι, 1 πράσσο, 30γρ τσουκνίδα αποξηραμένη ή 100γρ φρέσκια, λίγο μαιντανό, λιγο άνηθο, λιγο δυόσμο, αλάτι κ πιπέρι.

Η @greekmamachef  είναι μια μαμά με πολύ μεράκι και αγάπη στο νόστιμο, μαμαδίστικο και ποιοτικό φαγητό. Στο προφίλ της στο Instagram υπάρχουν λαχταριστά πιάτα και πεντανόστιμες συνταγές, που αξίζει να μπεις στην κουζίνα και να τις δοκιμάσεις. Με την @greekmamachef συζητήσαμε την αγάπη μας για την παραδοσιακή ποντιακή διατροφή και σκεφτήκαμε με αφορμή το καινούργιο μας σάιτ, να ετοιμάσουμε και να ανεβάσουμε ποντιακές συνταγές, που τόσο πολύ μας ζητάτε. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν το τέλος της νηστείας, κάναμε μια νηστίσιμη τσουκνιδόπιτα!Ακολουθεί αναλυτικά η συνταγή.

Πίτα περέκ με τσουκνίδες

Με τα φύλλα Περέκ μπορούμε πολύ γρήγορα να έχουμε μια νόστιμη και υγιεινή χορτόπιτα. Αν επιλέξουμε να κάνουμε αυτήν την πίτα την Άνοιξη, μπορεί να γίνει ακόμα πιο νόστιμη, βάζοντας παπαρούνες, σέσκουλα, λάπατα και πολλά άλλα χόρτα. Μια καλή λύση είναι να μπουν τα χόρτα στην κατάψυξη και να τα έχουμε στην διάθεση μας, όποτε τα χρειαστούμε!Στην συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε λίγα χόρτα λόγω εποχής, ωστόσο η προσθήκη της τσουκνίδας δίνει ιδιαίτερη γεύση και αξία. (Tα οφέλη της τσουκνίδας στην διατροφή μας μπορείτε να τα δείτε εδώ).Τσουκνίδα αποξηραμένη μπορείτε να βρείτε σχεδόν όλο τον χρόνο στο παντοπωλείο μας.

Η πίτα της @greekmamachef έγινε σε μικρο τηγανάκι, για αυτό και έσπασε τα φύλλα. Αν έχετε μεγάλο τηγάνι 30cm μπορείτε να μην τα σπάσετε. Τέλος, μένει να επιλέξετε πόσα φύλλα θα χρησιμοποιήσετε. Στην παρακάτω συνταγή βάλαμε 3 φύλλα πάνω και 3 φύλλα κάτω. Αλλά αν επιλέξετε λιγότερα φύλλα, μειώστε την ποσότητα της γέμισης.

 

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε το πράσσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν. Ρίχουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά και τα αχνίζουμε με ελάχιστο νεράκι. Η γέμιση μας είναι έτοιμη.

20191211 132449

Βάζουμε βούτυρο ή λάδι στο τηγάνι και βρέχουμε 3 φύλλα μέσα σε ένα ταψί ή μπολ. Πρέπει να τα βουτήξουμε καλά αλλά για λίγο χρόνο (4sec περίπου) για να μην λιώσουν.Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο τηγάνι. Στην συνέχεια απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.

20191211 13253120191211 132346

Όταν η πίτα ροδοκοκκινήσει από την μια πλευρά με ένα πιάτο στο μέγεθος του τηγανιού μας, την γυρνάμε και ξανατοποθετούμε βούτυρο ή λάδι στο τηγάνι, για να ψήσουμε και από την άλλη πλευρά.

20191211 132514

Η πίτα είναι έτοιμη και πεντανοστιμη!Είναι μια πίτα ελαφρυά, γιατί το φύλλο είναι ήδη ψημένο στο τζάκι και στο τηγάνι μπαίνει για 5 λεπτά!

Το μυστικό στην γεύση αυτής της πίτας είναι το φύλλο να έχει ψηθεί σε τζάκι με φυσική φωτιά. Η φωτιά κατά την διαδικασία του ψησίματος, προσδίδει αρώμα και γεύση στο φυλλο