Υλικά
ΠΡΟΖΥΜΙ
- 20g κόλισμα
- 100g αλεύρι
- 100g νερό
ΖΥΜΑΡΙ
- 100g προζύμι
- 500g αλεύρι μαλακό ή άλλο της προτίμησης σας
- 10g αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- 400g νερό
- 10g αλάτι
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- 2 ντομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- 10 ελιές
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Η λαδένια με προζύμι είναι μια ελληνική παραδοσιακή συνταγή ψωμιού, που αν και θυμίζει πίτσα, καταφέρνει με πολύ πιο απλά υλικά να αποκτά εξαιρετική νοστιμιά. Κάθε μπουκιά, γεύση ελληνικής υπαίθρου, με το ελαιόλαδο και την ελιά να επικρατεί. Η λαδένια με προζύμι έχει λίγα υλικά, γι’αυτό και δίνουμε βάση στην ποιότητα τους, που θα καθορίσει το τελικό προϊόν. Το ζυμάρι της θέλει αρκετή υγρασία και χρόνο για να φουσκώσει, για να γίνει αρωματικό και αφράτο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΔΕΝΙΑΣ
Προζύμι:
Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ετοιμάζουμε το προζύμι μας, χρησιμοποιώντας 20g κόλισμα από το προζύμι που κρατήσαμε από την προηγούμενη φουρνιά, νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αλεύρι σε ίση ποσότητα με το νερό. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει, σχεδόν να διπλασιαστεί για περίπου 10 με 12 ώρες.
(Κόλισμα είναι το αρχικό προζύμι πριν το φούσκωμα. Όταν το προζύμι φουσκώνει κρατάμε πάντα μια ποσότητα μικρή στο ψυγείο μας για την επόμενη συνταγή μας. Όπως και στο ψωμί προζύμης. Αυτό το προζύμι αντέχει στο ψυγείο μια βδομάδα. Αν έχουμε σκοπό να μην κάνουμε ψωμί σύντομα, απλά ακολουθούμε την διαδικασία που παρασκευάζουμε προζύμι και το τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.
Ζυμάρι:
Την επόμενη ημέρα ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας. Προσθέτουμε 100g προζύμι, το αλεύρι με το αλάτι και 350g νερό ζεστό σε θερμοκρασία περίπου 33°C. Κρατάμε 50g νερού για να τα ρίξουμε σταδιακά ελέγχοντας αν μπορεί να τα απορροφήσει το αλεύρι μας. Το ζυμάρι μας θα έχει πολύ μαλακή σύσταση και δεν θα ζυμώνεται ακόμα.
Όταν ρίξουμε όλο το νερό προσθέτουμε στο τέλος το λάδι και το αφήνουμε να φουσκώσει 4 ώρες. Τις πρώτες 2 ώρες κάθε μισή ώρα θα το τεντώνουμε και θα το διπλώνουμε σταυρωτά μέσα στο μπολ του. Θα δούμε ότι σε κάθε δίπλωμα το ζυμάρι θα αρχίσει να δένει και να γίνεται ελαστικό. Αφού κάνουμε αυτή την διαδικασία, τις τελευταίες 2 ώρες το αφήνουμε μόνο του να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον σκεπασμένο.
Στην συνέχεια λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 37 επί 27 ή και πιο μικρό αν την θέλουμε φουσκωτή. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και απλώνουμε το ζυμάρι μας όσο ανοίξει. Θα το αφήσουμε να φουσκώσει άλλες 2 ώρες. Μετά από το τελικό φούσκωμα και πριν τοποθετήσουμε τα υλικά μας θα κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας σε ίσες αποστάσεις.
Τέλος θα τοποθετήσουμε τα υλικά μας και από πάνω το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 230°C για 30 λεπτά.