Λαδένια με προζύμι

Υλικά

ΠΡΟΖΥΜΙ

  • 20g κόλισμα
  • 100g αλεύρι
  • 100g νερό

ΖΥΜΑΡΙ

  • 100g προζύμι
  • 500g αλεύρι μαλακό ή άλλο της προτίμησης σας
  • 10g αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 400g νερό
  • 10g αλάτι

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  • 2 ντομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 ελιές
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

 

Η λαδένια με προζύμι είναι μια ελληνική παραδοσιακή συνταγή ψωμιού, που αν και θυμίζει πίτσα, καταφέρνει με πολύ πιο απλά υλικά να αποκτά εξαιρετική νοστιμιά. Κάθε μπουκιά, γεύση ελληνικής υπαίθρου, με το ελαιόλαδο και την ελιά να επικρατεί. Η λαδένια με προζύμι έχει λίγα υλικά, γι’αυτό και δίνουμε βάση στην ποιότητα τους, που θα καθορίσει το τελικό προϊόν. Το ζυμάρι της θέλει αρκετή υγρασία και χρόνο για να φουσκώσει, για να γίνει αρωματικό και αφράτο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΑΔΕΝΙΑΣ

Προζύμι:

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ετοιμάζουμε το προζύμι μας, χρησιμοποιώντας 20g κόλισμα από το προζύμι που κρατήσαμε από την προηγούμενη φουρνιά, νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αλεύρι σε ίση ποσότητα με το νερό. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει, σχεδόν να διπλασιαστεί για περίπου 10 με 12 ώρες.

IMG 20200413 123151

(Κόλισμα είναι το αρχικό προζύμι πριν το φούσκωμα. Όταν το προζύμι φουσκώνει κρατάμε πάντα μια ποσότητα μικρή στο ψυγείο μας για την επόμενη συνταγή μας. Όπως και στο ψωμί προζύμης. Αυτό το προζύμι αντέχει στο ψυγείο μια βδομάδα. Αν έχουμε σκοπό να μην κάνουμε ψωμί σύντομα, απλά ακολουθούμε την διαδικασία που παρασκευάζουμε προζύμι και το τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.

Ζυμάρι:

Την επόμενη ημέρα ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας. Προσθέτουμε 100g προζύμι, το αλεύρι με το αλάτι και 350g νερό ζεστό σε θερμοκρασία περίπου 33°C. Κρατάμε 50g νερού για να τα ρίξουμε σταδιακά ελέγχοντας αν μπορεί να τα απορροφήσει το αλεύρι μας.  Το ζυμάρι μας θα έχει πολύ μαλακή σύσταση και δεν θα ζυμώνεται ακόμα.

IMG 20200413 125954

Όταν ρίξουμε όλο το νερό προσθέτουμε στο τέλος το λάδι και το  αφήνουμε να φουσκώσει 4 ώρες. Τις πρώτες 2 ώρες κάθε μισή ώρα θα το τεντώνουμε και θα το διπλώνουμε σταυρωτά μέσα στο μπολ του. Θα δούμε ότι σε κάθε δίπλωμα το ζυμάρι θα αρχίσει να δένει και να γίνεται ελαστικό. Αφού κάνουμε αυτή την διαδικασία, τις τελευταίες 2 ώρες το αφήνουμε μόνο του να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον σκεπασμένο.

IMG 20200413 180032

Στην συνέχεια λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 37 επί 27 ή και πιο μικρό αν την θέλουμε φουσκωτή. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και απλώνουμε το ζυμάρι μας όσο ανοίξει. Θα το αφήσουμε να φουσκώσει άλλες 2 ώρες. Μετά από το τελικό φούσκωμα και πριν τοποθετήσουμε τα υλικά μας θα κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας σε ίσες αποστάσεις.

IMG 20200413 183110

Τέλος θα τοποθετήσουμε τα υλικά μας και από πάνω το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 230°C για 30 λεπτά.

IMG 20200414 181922 IMG 20200414 192903