ΕλληνικάΑγγλικά
DSCF1459

Ιστορία

Το Περέκ ξεκίνησε το 1999, ως εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, χειροποίητων πιτών κ ζυμαρικών. Η συνάντηση μιας ομάδας γυναικών που την συνέδεαν οι ίδιοι προβληματισμοί πάνω σε θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής γέννησε την ιδέα για μια άλλη πρόταση στη πολύπαθη σύγχρονη διατροφή. Η ιδέα μετατράπηκε σε πράξη όταν βρέθηκε ο κατάλληλος τόπος για να την φιλοξενήσει, ένα μικρό ορεινό χωριό, με καθαρή γη, καλό κλίμα και όμορφη θέα.

Η πρώτη πολύτιμη βοήθεια σε αυτήν την προσπάθεια μας δόθηκε από τις παλιές οικογένειες του χωριού. Οι ηλικιωμένες γυναίκες  μετέδωσαν στις νεότερες την  χειροποίητη τέχνη των πιτών κ των παραδοσιακών ζυμαρικών, όπως επίσης την παρασκευή γιαουρτιού και βουτύρου, την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και τη χρήση άγριων χόρτων. Η γνώση της παράδοσης υπήρχε κ μπόρεσε να διατηρηθεί. Το μεγάλο όμως δώρο που μας έδωσαν ήταν η προζύμη. Ένα κομμάτι ζυμαριού που το διατηρούσαν εδώ και χρόνια στα σπιτικά τους, για την παρασκευή ψωμιού σε οικιακό επίπεδο. Ένας  θησαυρός που δίνει στο ψωμί αξεπέραστη αξία.

Με υπεύθυνη την βιολόγο κ. Μαίρη Μουρατίδου, με εμπειρία σε θέματα διατροφής και υγείας, ξεκίνησε η λειτουργία. Στη συνέχεια προστέθηκαν στην ομάδα και άλλα μέλη όπως επιστήμονες τροφίμων, διατροφής και τεχνολόγοι τροφίμων. Το 2009 μετά από παρότρυνση των επισκεπτών του Περέκ, που γνωρίζαν το μεράκι μας κ ήθελαν να δοκιμάσουν μαγειρεμένα τα προϊόντα μας, μεταφερθήκαμε σε ένα καινούργιο χώρο όπου δημιουργήθηκε και το εστιατόριο του Περέκ. Στο κτήμα Περέκ πολλές καινούργιες δραστηριότητες βρήκαν χώρο και έτσι μία βόλτα εδώ μετατρέπεται σε πραγματική απόδραση από την πόλη, γεμίζοντας τους επισκέπτες με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.