IMG c75ddbe407059177850990b6f1b60c4f V

Υλικά

  • 300γ Συρόν
  • 2 κουτ σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • 300γ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Πάπρικα
  • Αλάτι

Τα συρόν είναι προψημένα ζυμαρικά. Τα προψημένα ζυμαρικά, όπως τα φύλλα περέκ, το υβριστον και τα συρόν σε συνδυασμό με αγελαδινό βούτυρο και γαλακτοκομικά (γιαούρτι, πασκιταν κ. α) είναι η επιτομή της ποντιακής διατροφής! Γρήγορα γεύματα, πλήρη από άποψη συνδυασμού θρεπτικών συστατικών και κυρίως νόστιμα!

Εαν έχουμε προμηθευτεί τα συρόν η ετοιμασία τους είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Πως όμως παρασκευάζονται αρχικά τα συρόν; Η αυθεντική συνταγή για την παρασκευή του συρόν θελει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο το ζυμάρι ανοιγεται σε φύλλο και ψήνεται στην  πυροστιά στο τζάκι. Στην συνεχεια, αφου τους δωθει το τελικό τους σχήμα το δεύτερο στάδιο είναι να ψηθούν σε ξυλόφουρνο. Ενώ αποτελούνται από σκέτο αλεύρι και νερό, αποκτούν την ιδιαίτερη γεύση τους από το ψήσιμο στη φυσική φωτιά!

Η @greekmamachef προμηθεύτηκε τα συρόν μας και ετοίμασε  ποντιακή λιχουδιά για μια ακόμη φορά. Ακολουθούν οι εικόνες που μας έστειλε!

 

Εκτέλεση

Αραδιάζουμε τα συρόν σε ένα βαθύ πιατο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βραστό νερό αλατισμένο, ώσπου να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε με προσοχή. Τα συρόν απορροφούν το νερό και διπλασιάζονται σε όγκο. 

IMG 0883218c6e753ea6a219bb964e0e5fcd V

Κατόπιν, τα περιχύνουμε με το μισό βούτυρο, το οποίο προηγουμένως έχουμε λιώσει. 

IMG 4b3248d9ff61e0662973e8ebe9a3e3dd V

Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και λίγο αλάτι και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα συρόν. Από πάνω περιχύνουμε το υπόλοιπο λυωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με πάπρικα.

IMG 67c12c4fa9762ceb95f170e8c757d37f V 1 1IMG 021b796ec53b3854054250b2f125ab86 V