ΕλληνικάΑγγλικά




products-6035products-6023products-6064products-6025products-6032products-6051products-6041products-6069products-6065products-6050

Το κατσικισιο γάλα & τα οφέλη του

Μουρατίδου Κική

Βιολόγος, Επιστήμων τροφίμων κ διατροφής MSc

katsikesΗ Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σε πληθυσμό αιγών (6.000.000) και παράγει 450.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο.  Οι παλιοί στα χωριά θυμούνται ότι  κάθε ελληνικό νοικοκυριό επέλεγε να έχει τουλάχιστον μια κατσίκα από όπου προμηθευόταν καθημερινά το γάλα που θα γινόταν μετέπειτα βούτυρο, τυρί και γιαούρτι. Οι δεσμοί όμως της χώρας μας με αυτό το ζώο δεν περιορίζονται μόνο στην καθημερινότητα. Αυτό το ζώο πρωταγωνίστησε και στη μυθολογία.  Ο Δίας, ο πατέρας όλων των θεών μεγάλωσε από το γάλα μιας κατσίκας που ονομαζόταν Αμάλθεια και από αμβροσία και νέκταρ που του έφερναν περιστέρια από τον Όλυμπο.  Το κέρας της Αμάλθειας συμβολίζει την αφθονία και τον πλούτο.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία στο κατσικίσιο γάλα;

  • To κατσίκι είναι από τα ζώα που απαραίτητα εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό.
  • Το κατσικίσιο γάλα έχει ίση και ανώτερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό (βλ. πίνακα).
  • Προτείνεται σε αυτούς που εμφανίζουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των πρωτεϊνών του (καζεΐνη, λακτολβουμίνη). Η καζείνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’αυτό και απορροφάται πιο εύκολα. Η καλύτερη απορρόφηση προσδιορίζει και την καλύτερη ποιότητα.
  • Χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασης του, έχει δηλαδή μικρότερα λιποσφαίρια που διασπώνται  εύκολα από τα ένζυμα του εντέρου.
  • Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
  • Περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης από το αγελαδινό γάλα

Πίνακας. 1. Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος
(Αmerican Dairy Goat Association, 2003)

Κατσικίσιο

Αγελαδινό

Πρωτεΐνη%

3.0

3.0

Λιπαρά %

3.8

3.6

Θερμίδες/100 ml

70

69

Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat)

39

21

Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml)

68

45

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml)

210

159

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml)

2

2

Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat)

0.7

0.7

Χοληστερόλη (mg/100 ml)

12

15

* i.u = international unit

Πίνακας. 2. Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος

Κατσικίσιο *

Αγελαδινό *

Ασβέστιο

1215.2

1031.5

Φώσφορος

843.3

731.3

Μαγνήσιο

82,5

76.3

Σίδηρος

1,13

0.61

Χαλκός

0,42

0.11

Ψευδάργυρος

4.15

3.72

* mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος

CopyRights Perek.gr © 2009


Share

facebooktwittergoogle_plustumblrmail

Πρόσφατες αναρτήσεις

Γνωρίστε αυτήν την θαυματουργή κοινωνία μικροοργανισμών. Φυσικό προβιοτικό προιόν! Το γιαούρτι του 21 αιώνα! Το κεφίρ είναι προιόν ζύμωσης του γάλακτος, κατάγεται από τον Καύκασο όπου καταναλώνεται εδώ και αιώνες και έχει συνδεθεί όχι τυχαία με την εκπληκτική μακροζωία των … Διαβάστε περισσότερα


Τα φύλλα της τσουκνίδας συλλέγονται για την μαγειρική μέχρι την περίοδο της ανθοφορίας, έτσι ώστε να είναι τρυφερά. Χρησιμοποιούνται είτε στο φαγητό μαζί με πλιγούρι. Χρησιμοποιούνται επίσης σε πίτες μόνα τους ή και με άλλα χόρτα και σε σούπες. Διαβάστε περισσότερα


H παράδοση είναι η σοφία, που κατακτήθηκε μέσα από την πορεία του κάθε λαού στους αιώνες. Αυτή η πολυετής πείρα και εμπειρία την έκανε να αντέξει και να φτάσει ως τις μέρες μας φανερώνοντας την αξία της. Διαβάστε περισσότερα


To κατσίκι είναι από τα ζώα που απαραίτητα εκτρέφεται ελεύθερο και επιλέγει από μόνο του καθαρό χώρο βοσκής και διαβίωσης. Λόγω της ελευθερίας του το γάλα του αλλά και το κρέας του είναι πιο αγνό. Διαβάστε περισσότερα